باغ چشمه بلقیس کجاست
در اینکه سرتاسر ایران ما زیباست شکی نیست؛ اما استان هایی در کشورمان وجود دارند که زیباییها و جذابیتهای آنها از چشم سفر دوستان دور مانده است و به دلیل محرومیت، نتوانستهاند در بین مقاصد اصلی سفر جای پایی برای خود باز کنند.
یکی از این استانهای زیبا اما مهجور، استان کهگیلویه و بویر احمد است که طبیعت و تاریخ جذابی دارد اما چندان بین گردشگران و سفر دوستان شناخته شده نیست. موضوعی که باعث شد در این مطلب به سراغ این استان زیبا برویم و شما را با یکی از جاذبههای طبیعی این استان آشنا کنیم؛ باغ چشمه بلقیس مقصد این سفر ماست، میخواهیم در این مقاله از هومسا با زیباییهای چشمه بلقیس آشنا شویم، از زیباییهای آن برایتان بگوییم وتعدادی از عکسهای باغ بلقیس را با هم مرور کنیم. همراه شوید.
- چشمه بلقیس کجاست و چرا به این نام خوانده میشود؟
- داستان واقعی چشمه بلقیس چیست؟
- حال و هوای گردش در باغ چشمه بلقیس
- باغ چشمه بلقیس، متفاوت از باغهای ایرانی
- بهترین زمان سفر به باغ بلقیس چه زمانی است؟
- چطور به چشمه بلقیس برسیم؟
- در سفر به باغ چشمه بلقیس کجا بمانیم؟
- چشمه بلقیس چه امکاناتی دارد؟
- خشکسالی بلای جان چشمه بلقیس
چشمه بلقیس کجاست و چرا به این نام خوانده میشود؟
باغ چشمه بلقیس جایی در نزدیکی شهر چرام، در کنار روستای شهرک قلعه کره شهبازی، در میانه راه چرام به گچساران جای خوش کرده است. داستانی در میان محلیها وجود دارد که میگوید در دوره ساسانیان زنی به نام بلقیس دستور ساخت این باغ را داده است و به همین دلیل به نام باغ چشمه بلقیس شناخته میشود. برخی هم بر این باور هستند که در زمانهای گذشته، از آنجایی که بلقیس در اساطیر ایران باستان نمادی از زیبایی به حساب میآمد و هر جای زیبایی که وجود داشت، بلقیس نامیده میشد، این باغ هم به دلیل زیبایی که داشت بلقیس نام گرفت.
داستان واقعی چشمه بلقیس چیست؟
مکانی که این روزها به عنوان باغ چشمه بلقیس در دامنه کوههای چرام جای خوش کرده است؛ اما داستان متفاوتی دارد. تاریخ ساخت این باغ به سال 1323 و دوره پهلوی اول باز میگردد. زمانی که چیزی به نام باغ چشمه بلقیس به شکل امروزیاش وجود نداشت و تنها بیشهزاری با درختان ون و گنجشک در این مکان به چشم میخورد.
بر اساس آن چیزی که در ذهن محلیها باقی مانده، گفته میشود مردم در همان سالهای 1320 شروع به ساخت باغهای کوچکی در این منطقه میکنند و سپس فردی به نام اسکندرخان چرامی این باغها را از مردم میخرد و آن را گسترش میدهد. او حوضی در میان باغ میسازد، درختان جدیدی در باغ میکارد، جویبارهایی داخل باغ ایجاد و بخشهای مختلف آن را سنگفرش میکند تا حالوهوای جدیدی به آن بدهد. این باغ بسیار معروف میشود، تا حدی که از آن به عنوان باغ اسکندریه هم یاد میکنند.
در زمان کار البته بقایایی از یک حوض بسیار قدیمی و باقیماندههایی از یک قلعه در آن پیدا میشود که با توجه به قدمتشان به نظر میرسد داستان باغی در زمان ساسانی در اینجا واقعی باشد. بعدها در سال 1393 بخشهای مختلف باغ مرمت شد و به شکل امروزیاش درآمد.
باغ چشمه بلقیس با مساحت 55400 مترمربع در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و در این سالها به یکی از تفرجگاههای اصلی شهر چرام و گچساران تبدیل شده است.
حال و هوای گردش در باغ چشمه بلقیس
باغ چشمه بلقیس در کنار زمینهای کشاورزی در پای کوههای چرام به گچساران قرار گرفته است. مهمترین بخش آن چشمهای است که در میان درختان سربلند و سرسبز این باغ خودنمایی میکند و به نوعی به عنوان قلب این باغ شناخته میشود. چشمهای با جزیرهای کوچک در میان، که دورتادور آن را درختان کاج و نخل گرفتهاند و صندلیهایی برای استراحت در اطراف آن قرار داده شده است.
اگر در فصل پر مسافر به اینجا سر بزنید، احتمالا بچههایی را داخل استخر میبینید که با وجود هشدار شنا ممنوع تنی به آب زدهاند یا اینکه دوستانی سوار بر قایقهای پدالی در حال قایقسواری روی آب هستند. دورتادور این چشمه پر از درخت است، درختانی که مانند محافظی برای چشمه عمل میکنند و سایهای خنک روی سر مسافران میاندازند.
باغ پر است از درختان متنوع، از درختان میوه مانند سیب، گردو، انجیر، گلابی، لیموترش بگیرید تا درختانی تزئینی مانند سرو و کاج. داخل باغ که قدم میزنید، متوجه جویبارهای متعددی میشوید که آب به زیبایی در آنها جریان دارد و درختان را سیراب میکنند. سرچشمه این جویبارها چشمههای کوچک و بزرگی است که در اطراف باغ قرار گرفته است؛ این جویبارها در نهایت دست در دست هم میدهند و پس از ریختن به حوض داخل باغ، به رودخانه فشیان چرام میریزند.
در گوشهای از باغ هم یک آبشار مصنوعی ایجاد کردهاند که در زمانهای پرآبی، آب از بالای آن به داخل یکی از حوضچهها میریزد و منظره جالبی ایجاد میکند. شب باغ چشمه بلقیس هم زیباست، چرا که در بعضی از بخشهای آن مانند باغ سیب، نورپردازیهایی انجام شده و اینجا را به عنوان یک گزینه خوب برای گشتوگذار شبانه تبدیل کرده است.
نام عکاس: خبرگزاری ایرنا
باغ چشمه بلقیس، متفاوت از باغهای ایرانی
اگر با باغهای ایرانی مانند باغ چهلستون اصفهان، باغ دولت آباد یزد، باغ شازده ماهان و بسیاری دیگر آشنا باشید، میدانید که تمام اینها روی یک نظم خاصی ساخته شدهاند؛ اما باغ چشمه بلقیس متفاوت از این باغهاست و نظم خاصی در ساخت آن به چشم نمیخورد. با وجود اینکه اینجا مانند تمام باغهای ایرانی حوض دارد اما ترتیب قرارگیری چشمه بلقیس در میان باغ متفاوت از دیگر باغهای ایرانی است. درختان نیز در اینجا روی یک نظم خاصی ساخته نشدهاند و چینش آنها حسوحالی از یک باغ خانگی را به شما میدهد تا یک باغ از پیش طراحی شده ایرانی.
بهترین زمان سفر به باغ بلقیس چه زمانی است؟
بهترین زمانی که برای سفر به چشمه بلقیس میتوانید انتخاب کنید، اواخر زمستان تا اواسط بهار است. این سالها به دلیل خشکسالی، تابستانها چمن زار اطراف چشمه بلقیس خشک میشود و دیگر جذابیتی برای گردشگری ندارد.
چطور به چشمه بلقیس برسیم؟
برای رسیدن به باغ چشمه بلقیس باید خود را به استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان چرام برسانید. از شهر چرام عبور کنید و وارد جاده چرام-گچساران شوید. 5 کیلومتر که از چرام دور شدید، در زمانی کمتر از یک ربع به چشمه بلقیس میرسید.
آدرس چشمه بلقیس
جاده چرام-گچساران، 5 کیلومتری شهر چرام
عکاس: خبرگزاری ایرنا
در سفر به باغ چشمه بلقیس کجا بمانیم؟
در اطراف باغ چشمه بلقیس، آلاچیقهایی برای شبمانی تعبیه شده است؛ اما نمیتوان از امنیت آن برای چادرزنی مطمئن بود. بهتر است برای اقامت به یکی از شهرهای بزرگ اطراف مانند گچساران یا دهدشت مراجعه کنید.
چشمه بلقیس چه امکاناتی دارد؟
یک بوفه کوچک، سرویس بهداشتی و تعدادی آلاچیق از جمله امکاناتی است که در چشمه بلقیس به آن دسترسی دارید. بهتر است وسایل لازم برای یک پیکنیک کوچک را با خود بیاورید تا در باغ گرسنه یا تشنه نمانید.
عکاس: خبرگزاری ایرنا
خشکسالی بلای جان چشمه بلقیس
خشکسالی در سالهای اخیر دامن بسیاری از استانهای کشورمان را گرفته است و حتی استانهای پرباران و پرآبی مانند کهگیلویه و بویراحمد نیز از این فاجعه دور نماندهاند. خشکسالی و عدم رسیدگی به باغ چشمه بلقیس در بیشتر زمانهای سال باعث شده تا این باغ سرسبز دیگر رونق و طرات قدیم خود را نداشته باشد و به جایی برای تجمع بزهکاران و معتادان تبدیل شود. بهتر است مسئولان شهری، با کمک مردم این استان توجه بیشتری به این جاذبه زیبا نشان دهند و از آن مراقبت کنند، تا در آیندهای نزدیک تبدیل به یک مخروبه نشود.
من خیلی راجع به چشمه اش شنیدم و خیلی برام جالب بود، کسی هست تجربه داشته باشه بتونه درباره دسترسی اش بگه ممنون میشم؟
خانم اکبری پارسا سلام
ممکن است لطف کنید بنویسید که در کدام منبع شما خوانده اید که بلقیس از اساطیر ایرانی است واینکه اسکندریه در کدام منبع نوشته شده ودر کدام منبع نوشته شده که تاریخ اغاز ساختن باغ ۱۳۲۳ بوده
۱ بلقیس نامی سامی است و باید نام ملکه سبا در عصر سلیمان باشد یعنی از اساطیر یهود است
۲ نام درست باغ سربیشه است و نام بلقیس اخیرا یعنی ۵۰- ۶۰ سال است که بلقیس به ان داده شده
اسکندر خان چرامی در سال ۱۳۲۳ هنوز در دارای قدرت چندانی حتی در طایفه خودش چرام نداشته چون در ان سال جوان ۲۰ ساله ای بوده اند
اسکندر خان چرامی از اوائل دهه ۱۳۳۰ که در ایل چرام و ادارات دولتی در خوزستان اقتدار واعتبار بنا به لیاقت خودشان دارا شده انداغاز به ساخت این باغ ( سربیشه) که به غلط به چشمه بلقیس معروف شده وهمچنین باغ های چم گل وباغ ی که فعلا به باغ عمران معروف است
آقای حسن پور عزیز
ممنون از توجه و دقت شما و همینطور اطلاعات دقیقتون. حتما در اولین فرصت محتوای مقاله بازبینی میشه
چرا نوشتید تابستان برای گردشگر جذابیتی ندارد؟کل مردم خوزستان اونجان،تابستونش فقط شرجی میشه وگرنه کل اطراف باغ میشه شالیزار های زیبای برنج.چشمه بلقیس ۳۶۵ روز سال زیبا و دیدنیه،انفاقا پاییزش زیباترین فصلشهضمنا بنده چرامی نیستم ولی نمیتونم در برابر تحریف اطلاعات کوتاه بیام و باید حقیقت گفته بشه