
خانه موزه عروسک و اسباب بازی کاشان از دوره قاجار به یادگار مانده است. این عمارت به یک فرد روحانی و شاعر در دوره قاجار به نام جعفر علامه فیضی تعلق دارد که امروزه به عنوان یک موزه بومگردی و یکی از جاهای دیدنی کاشان میزبان بسیاری از گردشگرانی است که به شهر تمدن و پر جاذبه گردشگری کاشان سفر کنند!

عروسکهایی از قاجار
در داوران قاجار به خاطر فضای بسته و عدم آزادی بیان هنرمندان نقدهای اجتماعی خود را در قالب شعرهای فولکلور در مراسم خیمهشببازی با عرسکهایی خاص به نمایش مردم عادی میگذاشتند که بیشتر مکالمههای آنان نیز کمدی بود و در ظاهر خنده بر لبان مخاطبانش میآورد! اما نقدهای عمیقی بود که سعی داشت همان طور که موجب خنده تماشاچیان میشود آنان را نیز بتواند بیدار کند تا در برابر ظلم و استبداد ایستادگی کنند!
معرفی بوم گردی موزه عروسک و اسباب بازی
اقامتگاه بوم گردی موزه عروسک و اسباب بازی در شهرستان کاشان استان اصفهان واقع شده است که قدمت آن به 150 سال پیش باز میگردد و متعلق به دوره قاجار است. این موزه در گذشته با نام خانه سهرابی در فهرسات آثار ملی به ثبت رسیده که در سال 96 مرمت و بازسازی شد و به عنوان اقامتگاه بوم گردی آماده ی میزبانی از مسافران و گردشگران گردید. در بخش موزه، اسباب بازی ها و عروسک های خیمه شب بازی از زمان قاجار نگه داری می شوند و میهمانانی که به این اقامتگاه می آیند می توانند از این موزه نیز بازدید نمایند. اتاق های این بوم گردی به صورت کاملا سنتی تزئین شده اند و حس زندگی به سبک سنتی را به خوبی القا می کند.
پیج اینستاگرام خانه موزه عروسک و اسباب بازی کاشان: puppetmuseum_guesthouse@
اقامتگاه بومگردی و موزهی عروسک و اسباب بازی سنتی کاشان خانهی جعفر علامه فیضی شاعر و روحانی اواخر دورهی قاجار است. بنای موزهی عروسک و اسباب بازی، با نام خانه سهرابی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. عروسکها و اسباب بازیها توسط مدیریت موزه “امیر سهرابی” در نتیجهی سالها سفر و پژوهش در شهرها و روستاهای ایران گردآوری شده است. آقای سهرابی از سال 86 تا 90 در سفر به استانهای مختلف، مجموعه عروسکها را تهیه کرده و در همین راستا کتاب “عروسک پشتپرده و خیمهشببازی در اصفهان و نائین” را نوشت. قصهی زندگی این عروسک ها توسط راهنمایان موزه برای بازدیدکنندگان بیان میشود. در زمستان 1396 پس از انجام عملیات بازسازی بخش اقامتی نیز به این موزهی تاریخی اضافه شد و تحت عنوان اقامتگاه بومگردی موزهی عروسک و اسباب بازی فعالیت خود را آغاز کرد.
این اقامتگاه ۷ اتاق دارد که شامل 2 تا 4 تخت هستند و دور تا دور حیاط قرار دارند. برخی از این اتاق ها دارای سرویس بهداشتی ایرانی، فرنگی و حمام بوده و مسافران سایر اتاق ها می بایست از حمام و توالت واقع در محوطه اقامتگاه استفاده کنند. مسافران می توانند در صورت درخواست، از آشپزخانه عمومی این اقامتگاه جهت پخت و پز و یا گرم کردن غذا استفاده کنند. امکان استفاده از اینترنت و وای فای رایگان برای مسافران وجود دارد. از سایر امکانات این بوم گردی می توان به پرسنل مسلط به زبان انگلیسی و راهنمای تور اشاره کرد.
این اقامتگاه به اماکن تاریخی و گردشگری نظیر قلعه جلالی، خانه تاریخی طباطبائی، خانه تاریخی بروجردی ها و حصار سلجوقی نزدیک است و به همین دلیل گردشگرانی که در این بوم گردی اقامت داشته باشند به راحتی می توانند از این جاذبه های تاریخی دیدن نمایند.
قابل توجه مسافرانی که افراد کهنسال و کودک به همراه دارند، ورودی اقامتگاه و ورودی اتاق ها دارای تعدادی پله می باشد.
موزه عروسک و اسباب بازی کاشان
موزهی عروسک و اسباب بازی کاشان نمونه هایی از قدیمی ترین عروسک ها، اسباببازیها و عروسکهای خیمه شببازی مربوط بهدوران قاجار را گردهم آورده است. قدیمیترین عروسکهای خیمه شببازی ایران با قدمت ۱۵۰ سال، عروسکهای محلی ایران، نمونههایی از عروسکهای ملل دیگر و اسباب بازیهایی از حدود ۱۰۰ سال پیش در معرض دید عموم قرار گرفته است.
اقامتگاه موزهی عروسک و اسباببازی دارای هفت اتاق است که حیاط مجموعه را احاطه کردهاند. آقای سهرابی، دانشجوی تئاتر ساکن تهران و علاقهمند بهموضوعات فولکولوریک و نمایش ها و بازیهای ایرانی بودند. در پروژه تهیهی دایرهالمعارف بازیها و سرگرمیهای ایران، جز مولفان بوده و در راستای تحقیقات به چند استان سفر کردند. و در همین زمان جرقههای اولیه “گردآوری و تهیه مجموعهای از قدیمیترین عروسکهای ایران و برگزاری نمایشگاه” زده شد.
هر کدام از اتاقهای این موزه به نام یکی از عروسکهای بومی ایران نامگذاری شده است؛ اتاقهای دهتولوک که عروسک سنتی منطقه خراسان است، چولی قیزک عروسک بارانخواهی در مناطق کویری ایران است، کترا گشه که کترا بهمعنای کفگیر و گیشه بهمعنای عروسک است این عروسک مربوط به مراسم بارانخواهی در شمال ایران است، بوک بارانه یا بووکه بارانه نامی کردی است و معنای عروس باران را دارد و نام مراسم بارانخواهی در کردستان است، بیگو رقصو و اتاق ملل در این خانه- موزه میزبان گردشگران است. فروشگاه اسباببازی و عروسکهای دستساز، کارگاه ساخت عروسک و شربت خانه از دیگر بخشهای این مجموعه است.